09 mars, 2010

Gårdagens middag!

Gårdagens middag är ungefär världens bästa middag. Nästan ingen ansträngning krävs, det blir sjukt gott och går att variera i oändlighet. Nackdelen är att det tar lite tid.

Börja med att sätta ugnen på 175-200 grader. Skiva fläskfilé i centimetertjocka skivor och lägg på botten i en form.Salta, peppra och strö även över lite paprikapulver (min nya favorit) och ingefär. Skala och hacka en liten lök i ganska stora bitar och sprid ut över filén. Skiva också några champinjoner (alt. öppna burken och häll av spadet) och lägg över löken och filén. Avsluta med att strimla fem feferoni och på med dem också. Försök att inte få med för mycket kärnor, det är de som gör det starkt!

Sedan är det dags för sås! Blanda en liten burk creme fraiche med 2½ dl matlagningsgrädde (eller vanlig, om du hellre vill ha det) och en matsked mjöl.  Häll i lite såskulör (guldsoja) tills det blir en trevlig brun färg på såsen och lägg också till ungefär två teskedar kalvfond och en halv tesked sambal oelek. Häll såsen över kötten och allt annat i formen och ställ in i ugnen i 40-60 minuter. Passar med det mesta till, vi hade pasta men potatis är nog godast.

Det går att göra med kotlett också om man vill det. Byta bara ut köttet och gör resten på samma sätt. Det funkar säkert med kyckling också fast då kanske det inte behöver stå lika länge i ugnen. Såsen går också att variera och även de andra delarna. Jag har gjort sås med en ädelost nedsmulad i nån gång och mandelspån på toppen. Också himla gott. Men då har jag ingen lök och sånt i, utan bara filé, creme fraiche, grädde, ädelost och mandelspån.



Inga kommentarer: